Clickable Image Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment

Jaarfeesten

Samen met de peuters willen we stilstaan bij alles wat de seizoenen ons te bieden hebben: kastanjes, bladeren, vruchten,bloemen, stenen en schelpen etc. Door met de peuters jaarfeesten te vieren, leven we van seizoen naar seizoen, om zo de wereld te verkennen. We zingen liedjes en luisteren naar verhalen en versjes. Feestvieren met elkaar schept warmte en vreugde.

We beginnen elk schooljaar met de viering van het Michaelsfeest op 29 september. Het is een oogstfeest waarbij de peuters een versierd mandje meenemen met 1 stukje fruit, om een heerlijke fruitsalade van te maken. We zingen en spelen van het appelvrouwtje, maken appelmoes, bakken een rozijnenbrood en gaan naar buiten, luid zingend, met onze neuzen in de wind en misschien wel met onze laarzen in een grote regenplas.

Op 11 november vieren we het feest van Sint Maarten, het eerste lichtfeest. Lantaarns worden gemaakt van een knol, gegroeid in de donkere aarde. Het binnenste van de knol wordt uitgehold om ruimte te maken voor een kaarsje. Zo trekken we, al zingend met elkaar in een optocht door het donker. We zingen van de zon en de maan en de sterren en maken in het peuterhuis sterrensoep.

We vervolgen onze feesten met Sint Nicolaas, een waar kinderfeest. We zingen en spelen van Sint en Piet, in de boot of op het Pietendak, bakken pepernoten en zijn vol verwachting……gelukkig helpen ouders de Sint en is er ieder jaar weer een zelfgemaakt cadeautje.

 

De Adventtijd is een tijd vol verwachting. In deze donkere dagen wordt er elke dag een extra kaarsje aangestoken, tot het licht op Kerstmis geboren wordt. Het kerstfeest bestaat voor de peutertjes uit een mooi tableau vivant, waar ook de ouders bij kunnen zijn.

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, een feest waarmee we de grote kersttijd afsluiten. De dagen worden weer langer en vanuit de schoot van Moeder Aarde komt langzaam het eerste leven weer boven de grond. En natuurlijk gaan we zoeken, in alle hoeken, een heel mandje vol paaseitjes.

Op Palmpasen maken we soms een palmpaasstok en bakken broodhaantjes. Met Pasen zingen de peuters veel liedjes, vooral over het nieuwe leven in de natuur; het ontwaken van het voorjaar met z'n frisse kleuren en geuren.

Het volgende feest is het  Pinksterfeest, waarin de lucht, het licht, de vogels en de bloemen onze aandacht genieten. We spelen het spel van de duifjes en vieren ons bruiloftsfeest, de verbinding van hemel en aarde.

Het laatste feest van het schooljaar is Sint Jan, de zomerzonnewende. Met de peuters trekken we erop uit, met de bolderkar met bloemen en vol lekkers, de natuur in. Het is het laatste feest van het schooljaar, we genieten met elkaar van zomer en zon want straks begint de zomervakantie, ieder gaat zijn weg en we zien elkaar een hele tijd niet.

En daarna…………dan begint de kringloop van het jaar weer opnieuw.